Visste du at Kristiansand sentrum tidligere hadde skrågater?

Kilde: IKAVA, Kristiansand bys arkiv, Widerøe flyveselskap.

Kilde: IKAVA, Kristiansand bys arkiv, Widerøe flyveselskap.

IKAVA har mange bilder fra Kristiansand og omegn, spesielt flere fine flyfoto tatt av Widerøe.

Dette bildet fra 1970 viser en del av Kvadraturen som ligger nærmest Baneheia, og man kan se deler av 2. og 3. stampe oppe i bildet.

Sammenligner man bildet med hvordan det ser ut i dette området i dag er det veldig ugjenkjennelig. En del bygninger kjenner man likevel igjen, men for eksempel er store deler av Gartnerløkka, som tidligere inneholdt en stor parkeringsplass, erstattet av nytt veimønster, i tillegg dominerer broen fra Vesterveien til tunellen gjennom Baneheia området. Skrågaten med trærne som går ut fra Tordenskjoldsgate var begynnelsen på Setesdalsveien, og den andre skrågaten var forlengelse av Fritz Jensens gate. Området rundt Fritz Jensens gate ble tidligere kalt ”Fritza”. Dette området ble sett på som byens slumstrøk da en del av husene der var bebodd av fattige innbyggere. De fleste av de eldre husene i Nybyen er borte, og området består i dag hovedsakelig av nye, moderne leiligheter.

Husene på rekke i Banehaven kjenner man igjen, og deler av Fjellgata står der også fortsatt. Nesten øverst til høyre ser man litt av gamle Tordenskjoldsgate skole slik den opprinnelig stod, før den ble snudd og fikk dagens plassering.

Det er litt vemodig å se på hvor fint og koselig det var i dette området, og alle husene der som er blitt revet for å gi plass til det moderne vi har i dag. Hvem vet hvordan det vil se ut om nye 40 år?