Arkivsenter sør i London

På tre junidager i London ble tre arkivinstitusjoner besøkt, og haugevis av miles spasert for en delegasjon på 14 stykker fra Arkivsenter sør.

Ekst. LMA

100 km. med arkiv
Første dag stod byarkivet, London Metropolitan Archives, på programmet. Mette og gode på burger og fish & chips, ble vi møtt av en hyggelig og engasjert mann som startet med å fortelle om LMA. Arkivet inneholder 100 km. med bøker, kart, fotografier, filmer og dokumenter fra 1067 og framover. Her finnes alt fra kirkebøker til byggesaker, rettsdokumenter og skolehistorie. De har også et bibliotek med over 10.000 bind som handler om Londons historie.

I dette byarkivet har de to lesesaler. Den første delen tar imot dem som vil bruke de nettbaserte tjenestene, og få hjelp til å finne fram i kataloger. Å finne informasjon her er forresten ikke like enkelt som hjemme, etter som det er hele 33 slike arkiv i London!

Lesesalen

Over 100 gjester
Den andre lesesalen er for dem som låner originalmateriale. Her må man registrere seg for å komme inn, i motsetning til den andre delen. Lesesalsvaktene plukker opp bestillingslappene hvert 20. min. Og da vil det ta 20 min. før brukeren får det som etterspørres. Vi snakker litt større avstander enn i Marthas vei. Det er også et litt større besøkstall enn vi er vant til, med over 100 gjester daglig.

Vi fikk se inn i konserveringsavdelingen, hvor rundt sju personer jobber. Videre gikk veien til ett av magasinene, eller strong room som engelskmennene kaller det. StrongroomHer er det høyt under taket, og det brukes stige til å komme til topps.

Til slutt møtte vi direktøren for LMA, Tim Harris. Han fortalte mer om bygget, flytteplaner, driften, samarbeid med andre institusjoner med mer.

The British Parliament
På dag to tok vi metroen til det mektige britiske parlamentet. Det var tid til noen selfies og andre bilder før vi måtte gjennom en sikkerhetskontroll for å komme inn i Palle utenfor parlamentetalace of Westminster. Her kom vi inn på flere områder som har historisk og royal sus over seg. Den ene heisen vi tok hadde selveste dronning Elizabeth tatt da hun åpnet parlamentet tidligere i år.

Vi ble geleidet av to arkivansatte, David Prior og Shona Robertson. En gikk foran og en bak for å passe på gjengen fra Kristiansand. Ved den enorme trappen som snirkler seg oppover i Victoria Tower, fikk vi høre om brannen i 1834 og hvilke utfordringer de har med å drive arkiv i en slik bygning. Dette fikk vi også føle på kroppen da vi måtte ta tre knøttsmå og saktegående heiser for å komme oss rundt og opp i det mektige tårnet.

Enorme arkivrullertett ruller
Brannen førte dessverre til at stor deler av arkivet til House of Commons gikk tapt. Men det er heldigvis nok av godbiter igjen. Foruten arkivene til House of Lords og House of Commons, finnes store mengder med andre dokumenter tilknyttet regjeringen. Parlamentarkivet har rundt 1000 gjester hvert år.

Vi fikk komme inn i et av magasinene hvor dokumentene ligger i store, og enda større rulleparlamentarkivet rullerr stablet i høye reoler. De eldste datert tilbake til 1500-tallet. Fascinerende for oss som pakker alt inn i syrefrie bokser for å beskytte det på best mulig måte. Hvorfor de ikke gjør det her? – Tradisjon!

I åttende etasje, med en fantastisk utsikt over byen, fikk vi tre «foredrag» om blant annet historie, formidling, samarbeid med parlamentansatte, ønske om flytting til mer passende lokaler, eller eventuelt ombygging og oppussing av eksisterende lokaler.

Etter pai og britisk drikke på et kjent politisk «vannhull», the Red Lion, gikk ettermiddagen med til sightseeing.

Find my past
Siste dag i London var viet til en kommersiell aktør. FindMyPast har holdt på siden 1965 innen profesjonell genealogi. Nå driver de i stor skala med skanning, indeksering og tilgjengeliggjøring av fødsler, giftermål og dødsregistre for England og Wales. De har trolig Englands største, og en av verdens største samlinger av digitale historiske data.Findmypast1

Med kaffe og croissanter på bordet fikk vi servert en presentasjon av arbeidet deres og planer for fremtiden. Saba Syed som arbeidet som prosjektleder for selskapet, hadde mye å fortelle om digitaliseringsprosessen og samarbeidsformen med både statlige og private aktører. Det var interessant og høre om hvilke rutiner de har med for eksempel kontroll av skannet materiale før det publiseres.