Arkiv tilgjengelig for bymåger og londskråger i unike omgivelser

Søndag 12. januar var det duket for fest i gamle ærverdige lokaler på Lund, nærmere bestemt Østerveien 6, i det som i sin tid var gamle Oddernes´rådhus. 

Bygget som for første gang stod oppført i 1897, fungerte som rådhus for kommunen helt frem til 1938. Store deler av Lund, inkludert Østerveien 6, ble i 1921 innlemmet i Kristiansand kommune, noe som betyr at Oddernes rådhus i flere år hadde post og besøksadresse i nabokommunen. En morsom kuriositet med tanke på debatten om kommunesammenslåing som fremdeles farer over oss med jevne mellomrom.

  

Siden senhøsten 2016 har IKAVA vært involvert i prosessen med å bringe liv i det gamle stasbygget i jugendstil. Gjennom samarbeidet med MGN AS og ekteparet Venke og Walter Grov, som står bak bygget, fikk vi mulighet til å vise frem arkivmateriale fra gamle Oddernes kommune, i helt unike omgivelser, tilgjengelig for skueslystne kafégjester.

De mange fremmøtte ble servert kaffe og kake fra «bageren i byen» og åpningen ble gjort stas på med salutt fra Christiansand Artilleri Compagnie. Ordfører i Kristiansand, Harald Furre, som for anledningen hadde tatt på seg ordførerkjedet, foretok den høytidelige snorklippingen og holdt tale til ære for den gamle kommunen.

 

Når du nå kommer inn i den nyrestaurerte bygget, kan du beskue arkiv som strekker seg fra kommunens oppstart i 1837 og helt frem til sammenslåingen som var et faktum i 1965. Tar du turen opp i 2.etasje, forbi staselige bilder av Oddernes kommunestyre à 1964 og den gamle filialen, blir du møtt av 18 par med myndige blikk hengende fra veggen.

Endelig har samtlige av Oddernes´ordførere fått sin hedersplass, på veggen i det gamle rådhuset, skuende utover Thygesons minne og Kristiansand sentrum. Flere av de staute karene som nå henger på veggen, hadde sin arbeidsplass nettopp her. Plasseringen kunne ikke vært mer passende.

 En av ordførerne, Salve Osmundsen Justnes, henger det riktignok kun en signatur, da han av ulike årsaker ikke ville la seg avfotografere. Det finnes derimot en rekke sakspapirer med ordførerens signatur, i arkivet etter den gamle kommunen.

 

I bygget henger alt fra kart og tegninger til fotografier og sakspapirer fra kommunen. Her kan du til og med lese satsene for frisørprisene hos Vågsbygd Damefrisørsalong i 1942, og det er vel ikke noe du opplever på din vante kafétur?